وبلاگ بازار آهن

اخبار روزانه آهن آلات ایران و جهان - معرفی فروشندگان آهن

وبلاگ بازار آهن

اخبار روزانه آهن آلات ایران و جهان - معرفی فروشندگان آهن

روزصنعت و معدن، زمینه‌ساز تشویق فعالان و کارآفرینان

 دهم تیرماه به عنوان روز صنعت و معدن در کشور، زمینه‌سازی تشویق فعالان عرصه صنعت و معدن است و با یادآوری اهمیت این بخش به جامعه واقعیت‌های آن نیز بازتاب داده می‌شود تا هم جامعه و هم مسوولین و متولیان امر در جریان مشکلات و موانع قرار گیرند و هم صنعتگران از توقعات دولتمردان و مسوولین مطلع شوند و در این زمینه شیوه‌ای برای تعامل و همکاری طرح و تدوین گردد.


جهانبخش شکری رییس هیات مدیره شرکت جهان فولاد غرب


مسلما بخش‌های تولیدی به عنوان بازوی اقتصاد در کشور ما نیاز به حمایت‌های ویژه دولتی دارند، زیرا هر کشور دارای شرایط خاص خود است و برنامه‌های اقتصادی خود را متناسب با شرایط موجود تنظیم می‌نماید کشور ما نیز به دلیل ساختار و شرایط خاص خود نیاز به برنامه‌ریزی مناسب دارد. متاسفانه در گذشته اتکا به درآمد نفت و وجود یک اقتصاد تک‌محصولی باعث شده که مسوولین به طور جدی به مقوله توسعه صنعت و بهره‌برداری مطلوب و کافی و اصولی از معادن نپردازند و درآمد نفت را به تنهایی و یا همراه اندک درآمد ارزی ناشی از صادرات غیرنفتی و درآمدهای ناشی از خدمات دولتی و وصول مالیات برای تامین هزینه‌های سالانه کافی بدانند و با توجه به این نگرش شیوه کنترل قدرت خرید را با پرداخت یارانه از محل درآمد نفت انتخاب نمودند. در حالی که بهترین شیوه برای مبارزه با افزایش عنان گسیخته قیمت و حفظ قدرت خرید جامعه اتکاء به تولید بیشتر است. در برنامه‌ای که بر این اساس تدوین می‌شود هر فعال اقتصادی یک بخش از حمایت صنعت را عهده‌دار می‌شود و همه جامعه به نوعی در تقویت تفکر کارآفرینی و حصول نتایج مثبت آن سهیم می‌شود. در یک گستره وسیع عناصر در عرصه اقتصاد اعم از تولیدکننده، توزیع‌کننده و مصرف‌کننده همگی در تقویت فضای کسب و کار سهیم می‌شوند مصرف‌کننده نیز با واردکردن پس‌انداز اندک خود از طریق سیستم بانکی در توسعه فضای کارآفرینی نقشی برای خود بازی می‌کند.
بنابراین بخش مولد کشور که توسط کارآفرینان خصوصی و دولتی اداره می‌شود بالقوه توان این را دارد که منبع تامین درآمد غیرنفتی برای کشور باشد و با همین استدلال توجه و حمایت از بخش صنعت و معدن کشور نه تنها توجیه‌پذیر بلکه ضروری و لازم‌الاجرا می‌نماید. مسلما تولید بیشتر هم می‌توانند با پوشش تقاضای داخلی ما را از واردات بی‌نیاز کند و پرداخت‌های ما را بابت واردات کالای مصرفی کاهش دهد و هم می‌تواند با تولید افزون بر نیاز داخلی راه را برای بهبود بخشیدن به تراز بازرگانی کشور هموار و موجبات ایجاد منابع درآمد ارزی ناشی از صادرات را فراهم نماید.
مسلما در صورت موفقیت در توسعه صنعت و بهره‌برداری اصولی از معادن و بهینه‌سازی بهره‌وری در کشاورزی ما توانسته‌ایم اقتصادی پایدار و برنامه‌ای برای ایران بدون نفت پایه‌ریزی نماییم. راه عبور از شرایط موجود و رسیدن به شرایط مطلوب با اندک حمایتی از بخش‌های اقتصادی فوق می‌گذرد و برای حمایت از این بخش‌ها بایستی در برنامه‌های خود به حمایت از مقوله کارآفرینی بپردازیم. با نگاهی به برنامه‌های دوره‌ای دولت خصوصا برنامه پنجم امیدوار می شویم که توجه به توسعه همه‌جانبه اقتصادی نادیده گرفته نشده، اما مساله وقتی دارای بازدهی خواهد شد که برنامه از مقوله یادداشت و مصوبه گذشته و عملی شود. برنامه‌ها هنگامی عملی می‌شود که 1- ابزار اجرای آنها فراهم باشد 2- متولیان اجرا بدان اعتقاد داشته یا حداقل با تصویب ضمانت اجرایی قوی بدان وادار شوند 3- داوطلبان بخش‌خصوصی به ثابت بودن قوانین دولت و حمایت بلندمدت و تدوین مقررات اجرایی حمایتی اطمینان پیدا کنند و برای آنان یقین حاصل شود که دستگاه‌های اجرایی قوانین و مقررات را یکنواخت تفسیر و اجرا می‌نمایند و روش‌ها تبعیض‌آمیز به کار برده نمی‌شوند.
با توجه به اهمیت موضوع دولت می‌تواند موانع عمده توسعه اقتصادی و به خصوص توسعه صنعتی را شناسایی نموده و در زمره پروژه‌های تحقیقاتی منظور نماید تا شیوه‌های عملی و کارآمد برای تحقق هدف شناسایی شود. عمده این پروژه‌ها می‌تواند بر محور کارآفرینی و موانع تولید و معضلات اشتغال دور بزند که برای مثال به نمونه‌ای از آنها اشاره می‌کنیم.
1- شناخت موانع پیش روی کارآفرین
2- علل عدم تحقق توانایی‌های بالقوه سرمایه‌گذاری در تولید و رغبت سرمایه‌گذاری در کارهای واسطه‌ای و تجاری
3- عوامل اجتماعی ایجاد انگیزه در کارآفرینان و مشخص شدن نقش ارگان‌های مختلف در این ایجاد انگیزه از جمله وسایل ارتباط جمعی و سازمان‌های دیگر متولی و مرتبط.
4- بررسی علل عدم موفقیت بعضی از کارآفرینان که قبلا وارد این عرصه شده‌اند.
5- نقش کارآفرینان در احیای صنایع رو به زوال و ناموفق و حمایت مالی از داوطلبان احیای اینگونه صنایع با اخذ تضمین
6- بررسی موانع و مشکلات موجود در مسیر اجرای اصل 44 قانون اساسی.
7- یافتن راه‌حل‌های کاربردی برای اجرای اصل 44 قانون اساسی.
8- ارتقا مهارت کارآفرینی از طریق آموزش مهارت‌های مدیریتی و چگونگی مدیریت منابع مالی.
9- تبلیغ فرهنگ همکاری با مشاوران مطلع و کارآمد در زمینه‌های مختلف و پیدا کردن چرایی این موضوع که مدیران کمتر خود را نیازمند مشاور و مشاوره می‌دانند.
10- تحقیق پیرامون کارآمدترین صنایع نیرو بر و کمتر مکانیزه به منظور ایجاد فرصت شغلی بیشتر.
حتم دارم که صاحب‌نظران و کارشناسان عرصه صنعت عناوین پژوهشی و تحقیقی بسیاری را برای افزودن بر این فهرست مدنظر دارند و جا دارد نظرات آنها نیز اخذ و جمع‌بندی شود تا یک سند کاربردی برای رفع موانع توسعه صنعت به دست آوریم.

غرض از تقریر این مختصر مناسبت روز صنعت بود که لزوما بایستی به مسائل مرتبط اشاره نمود اگر این یادداشت مختصر بتواند اندک اثری در تامین نیت نویسنده داشته باشد نتیجه لازم را اخذ نموده و خداوند را شاکریم امیدواریم خواننده عزیز احساس اتلاف وقت نکرده باشد و انشاا... روز صنعت سال‌های آتی را در کنار بسیاری واحدهای صنعتی مولد جدید برگزار کنیم.


روزنامه دنیای اقتصاد