تصمیم‌های تازه برای صنعت فولاد اعلام شد
 روز گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت به طور رسمی اعلام کرد آن دسته از واحدهای فولادی که بدهی‌های معوق خود را تعیین تکلیف نکرده‌اند، نمی‌توانند از تسهیلات جدید بانکی استفاده کنند، اما به دلیل نگرانی‌های زیادی که در خصوص آینده صنعت فولاد ایجاد شده و درگیر بودن تعداد زیادی از واحدها با مشکل بدهی بانکی، روز گذشته دنیای اقتصاد در گفت‌وگو با مدیرکل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت، تازه‌ترین اقدامات صورت گرفته برای حمایت از واحدهای فولادی از جمله عرضه و تعیین قیمت شمش فولاد خوزستان در بورس کالا و مقدمات تامین قراضه واحدهای فولادی و پرداخت ریفاینانس واردات شمش را مورد بررسی قرار داد.

همزمان با اظهارنظر رسمی وزیر مبنی بر توقف پرداخت تسهیلات بانکی به فولادی‌های بدهکار
تصمیم‌های تازه برای صنعت فولاد اعلام شد

منیژه حیاتی
بورسی شدن قیمت و توزیع شمش فولاد خوزستان
حمایت از واردات قراضه و عملیاتی شدن ریفاینانس شمش
روز گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت به طور رسمی اعلام کرد آن دسته از واحدهای فولادی که بدهی‌های معوق خود را تعیین تکلیف نکرده‌اند، نمی‌توانند از تسهیلات جدید بانکی استفاده کنند، اما به دلیل نگرانی‌های زیادی که در خصوص آینده صنعت فولاد ایجاد شده و درگیر بودن تعداد زیادی از واحدها با مشکل بدهی بانکی، روز گذشته دنیای اقتصاد در گفت‌وگو با مدیرکل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت، تازه‌ترین اقدامات صورت گرفته برای حمایت از واحدهای فولادی از جمله عرضه و تعیین قیمت شمش فولاد خوزستان در بورس کالا و مقدمات تامین قراضه واحدهای فولادی و پرداخت ریفاینانس واردات شمش را مورد بررسی قرار داد.
محدودیت‌های طرح توسعه‌ای برای فولادی‌ها
موضوع عدم‌اعطای تسهیلات بانکی به واحدهای بدهکار در حالی از سوی غضنفری مطرح شده که از سوی دیگر گفته می‌شود در حال حاضر اعطای مجوز طرح توسعه نیز در صورتی که در قالب بند الف و منوط به دریافت تسهیلات بانکی باشد برای فولادسازان قطع شده، ضمن اینکه از سال گذشته نیز مجوز طرح توسعه به این شرط که واحدها انتظار تامین مواد اولیه از سوی دولت را نداشته باشند، ارائه می‌شود. غضنفری دیروز اعلام کرد چنانچه فولادسازانی که معوقه بانکی دارند بتوانند بر اساس ماده 28 قانون بودجه سال جاری، بدهی خود را نزد بانک‌ها استمهال کنند، می‌توانند از تسهیلات فعلی در نظر گرفته شده استفاده کنند که البته این طرح‌ها باید توجیه اقتصادی داشته باشند در غیر این صورت تسهیلاتی به واحدها اعطا نمی‌شود. این موضع‌گیری در حالی رخ داده که در روزهای اخیر اخبار متعددی از فروش برخی واحدهای فولادی به دلیل بدهی بانکی و عدم‌بخشیدگی جریمه‌ها، کاهش خطوط تولیدی برخی واحدها و تعدیل شیفت‌های کاری آنها از 3 به 2 شیفت منتشر شده و روزانه اسم یک یا دو کارخانه فولادی در بازار به عنوان کارخانه‌های در حال تعطیل مطرح می‌شود و در نهایت تمامی این موارد جدا از اینکه به دلیل کم کاری خود فولادسازان، عدم‌هماهنگی شرکا در اداره واحدها یا پایین بودن بهره‌وری یا کاهش قیمت‌های جهانی باشد، نگرانی زیادی را در خصوص آینده این صنعت ایجاد کرده است.
به دلیل مشکلاتی که در تامین شمش مورد نیاز واحدها در یکسال اخیر ایجاد شد ، به خصوص شدت گرفتن این مشکل پس از قطع ورود شمش‌های ارزان در ماه‌های اخیر، در نتیجه برخی واحدها به ناچار به سمت راه‌اندازی واحدهای ذوب قراضه‌ای رفته‌اند که البته باید خیلی قبل‌‌تر از اینها وارد این حوزه می‌شدند، اما همزمانی این تصمیم از سوی فولادی‌ها، با قطع تسهیلات بانکی نگرانی زیادی را ایجاد کرده است و این توقع از سوی تولیدکننده‌های خصوصی ایجاد شده که مسوولان در بخش‌های دیگر همچون توزیع مواد اولیه از جمله شمش فولاد خوزستان و قراضه تمهیداتی را برای عادلانه‌‌تر کردن آن اقداماتی را انجام دهند.
ریفاینانس واردات شمش وارد مرحله عملیاتی شد
از این‌رو روز گذشته شهرام میرآخور لو مدیر کل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت در خصوص اقداماتی جدی که در این حوزه‌ها انجام شده و نتیجه نشست‌ها، نکاتی را اعلام کرد.
میرآخورلو در خصوص درخواست دریافت ریفاینانس واردات شمش که مدت‌ها است از سوی فولادی‌ها درخواست شده و هیات وزیران نیز آن را تایید کرده است، به فولادسازان امیدواری داد و گفت: بسیار امیدواریم این تسهیلات برای واردات 6 میلیون تن شمش که قرار بود به انجمن واردکنندگان فولاد اختصاص پیدا کند، به زودی عملیاتی شود تا بخشی از نیاز شمش واحدهای فولادی برطرف شود، اما عدم‌پرداخت تسهیلات به واحدهایی که بدهی معوق دارند موردی است که در حیطه فعالیت سازمان حمایت نیست.
قیمت گذاری شمش فولاد خوزستان آزاد می‌شود
در همین حال وی با اشاره به مشکلاتی که در خصوص فروش شمش فولاد خوزستان مطرح شده، گفت: تا کنون قیمت شمش فولاد خوزستان بر اساس قیمت محصول نهایی تعیین می‌شد، اما طی جلسات کمیته فولاد، قرار بر این شده تا از این پس نرخ محصول نهایی بر اساس قیمت شمش فولاد خوزستان در بورس تعیین شود. وی با تاکید بر اینکه سهمیه‌بندی شمش فولاد خوزستان در برخی مواقع تبدیل به بحران می‌شود، افزود: وقتی میزان عرضه‌ای بسیار پایین‌تر از تقاضا باشد و آن کالا نیز سهمیه‌بندی شود، در هر صورت توزیع با مشکلات زیادی همراه خواهد شد، از این‌رو به این نتیجه رسیده‌ایم که باید قیمت گذاری و عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس انجام شود. وی با اشاره به اینکه در این صورت قیمت شمش شفاف شده و اگر کمبودی باشد واحدها می‌توانند هر چه زودتر برای واردات برنامه‌ریزی کنند، خاطرنشان کرد: دقیقا به همین دلیل و به‌خاطر شفاف نبودن قیمت شمش است که بازار با کمبود واردات مواجه شده، چرا که در عین حال همه در انتظار دریافت سهمیه هستند و از سویی قیمت‌ها انگیزه‌ای برای واردات شمش ایجاد نمی‌کند. وی اعلام کرد: مزایا و معایب عرضه شمش فولاد خوزستان در بورس در حال بررسی نهایی است، اما در عین حال خاطرنشان کرد شرکت‌هایی که شمش فولاد خوزستان را دریافت می‌کنند باید 2 برابر آن، محصول نهایی خود را در بورس عرضه کنند و در غیر این صورت با آنها برخورد خواهد شد.
حمایت از واردات قراضه
در همین حال میرآخورلو یکی دیگر از مواردی که بررسی شده را کنترل فعالیت‌های تجاری در حوزه قراضه و فراهم کردن زمینه واردات آن اعلام کرد و گفت: با وجود عوارض 70درصدی صادرات قراضه و سختگیری‌هایی که در خصوص عدم‌صادرات قراضه انجام می‌شود؛ اما به دلیل التهاب قیمتی در بازار این کالا، نرخ آن در حال حاضر در بازار واقعی نیست و با بازارهای جهانی هماهنگی ندارد، ضمن اینکه مشکلاتی نیز در توزیع آن میان فولاد سازان وجود دارد. وی تاکید کرد: برای اینکه واردات قراضه به راحتی انجام شود و از آن حمایت ویژه‌ای شود، ایمیدرو در کمیته فولاد پیشنهاد داد تا اسکله‌های خاصی را برای واردات قراضه در نظر بگیرد ضمن اینکه فراهم کردن زمینه فرآوری و ایجاد ارزش افزوده قراضه نیز برای تشویق واردات پیشنهاد شده است.
نظارت بر توزیع فولاد دولتی‌ها در 31 استان کشور
میر آخورلو همچنین با اشاره به اینکه 70 درصد محصولات مبارکه قابلیت عرضه در بورس را دارد و پس از تصمیماتی که اخیرا گرفته شده این رقم به 30 درصد رسیده است، خاطرنشان کرد: این رقم قطعا باید به 70 درصد برسد. وی تاکید کرد: علاوه بر این در 31 استان کشور بازرسان سازمان، بر توزیع صحیح مابقی محصولات مبارکه به واحدهای فروش این شرکت نظارت می‌کنند تا این کالاها که با شرایط بهتری در اختیار پایانه‌های فروش مبارکه قرار می‌گیرند دوباره به گردونه معاملات باز نگردد و عامل ایجاد رانت نشود.

وی همچنین به حذف افرادی که با استفاده از کد و مشخصات صوری اقدام به معامله محصولات ذوب‌آهن در بورس می‌کنند، اشاره کرد و گفت: سازمان حمایت افرادی را که با مشخصات کاذب وارد معاملات ذوب‌آهن می‌شوند و در نهایت تقاضای کاذبی را هم در بازار ایجاد می‌کنند شناسایی کرده و کد معاملاتی آنها را به طور کامل حذف می‌کند و برخورد جدی را در این خصوص در پیش گرفته است.


روزنامه دنیای اقتصاد